Mali logo udruženja i link ka naslovnoj straniUdruženje slepih i slabovidih Srbije Beli štap

Dragi prijatelji,

Da li znate da u Srbiji živi više od 12,000 slepih i slabovidih osoba? Da li se pitate čime se oni bave, zašto ih ne srećete često na ulici, u prodavnici, u parku?

Mali broj slepih i slabovidih osoba se samostalno kreće, a njihovo kretanje zavisi pre svega od slobodnog vremena i dobre volje članova porodice i prijatelja, čak i  kada su u pitanju svakodnevne aktivnosti  kao što su odlazak kod lekara, u školu, na posao, u biblioteku, u kupovinu, banku, poštu itd.
Osobe koje su obučene za samostalno kretanje pomoću tehnike belog štapa često od toga odustaju zbog osećaja straha i nesigurnosti na ulici. Za razliku od belog štapa, obučen pas vodič pruža pouzdanu pomoć pri kretanju, a u većini zemalja predstavlja simbol samostalnosti slepih i slabovidih ljudi.
Prednost samostalnog kretanja sa psom vodičem u odnosu na kretanje belim štapom se ogleda u tome što sa belim štapom slepa osoba traga za preprekama, a ne za prolazom kao što je slučaj sa psom.

Ukoliko ste u mogućnosti, uključite se i podržite našu akciju u skladu sa Vašim mogućnostima uplatom na račun Udruženja 160-255437-65 (Banca Intesa, Ul. Milentija Popovića 7b).
Sva prikupljena sredstva su namenjena kupovini pasa vodiča za Udruženje slepih i slabovidih “Beli štap”.

 

Hvala unapred,

Udruženje slepih i slabovidih “Beli štap”.

 

©2003-2005 Beli Štap. Sva prava zadržana!
Javite se našem webmasteru ako imate pitanje ili problema vezanih za ovu prezentaciju.